Omgekeerd inzamelen

Het concept van omgekeerd inzamelen werd in 2016 geïntroduceerd in samenwerking met de Gemeente Nissewaard. Omgekeerd inzamelen houdt in dat je afval apart scheidt en inzamelt voordat het in de restcontainer belandt. De vorige methode van inzameling resulteerde in het verlies van veel waardevolle grondstoffen. Gemiddeld produceerde een persoon per jaar maar liefst 357 kg restafval. Samen met jou, als inwoner, hebben we in de afgelopen jaren grote stappen gezet door omgekeerd inzamelen te omarmen. Dankzij onze inspanningen bedroeg de gemiddelde hoeveelheid restafval per persoon in 2023 slechts 194 kg.

Dit resultaat hebben we onder andere behaald door het aanbieden van minicontainers voor de volgende afvalstromen: PMD, GFT en OPK. Minicontainers worden aan de meeste inwoners met een laagbouwwoning aangeboden.

Regels minicontainers

  • Plaats de minicontainer buiten op de dag van lediging. Onze ophaaldienst begint om 07:30 en zal de minicontainer legen. Houd er rekening mee dat er op de dag van lediging geen vaste route is.
  • Zorg ervoor dat de minicontainer niet zwaarder is dan 67 kg.
  • Sluit het deksel van de minicontainer goed.
  • De minicontainer blijft eigendom van Reinis. Zorg dat persoonlijke kenmerken gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Gebruik alsjeblieft geen ducttape of verf, maar stickers zijn wel toegestaan.
  • Plaats de minicontainer op de clusterplaats, en als er geen clusterplaats beschikbaar is, zet de container dan op de stoep voor je woning.
  • Tijdens het legen wordt de minicontainer drie keer aan de vrachtwagen bevestigd. Eventueel achtergebleven afval moet door de bewoner zelf worden verwijderd voor de volgende ledigingsdag.
  • Vergeet niet om de minicontainer op dezelfde dag van lediging weer binnen te halen. Samen zorgen we voor een efficiënte afvalverwerking.

Kosten minicontainers

Het omruilen van een 140-liter minicontainer voor een 240-liter variant is kosteloos. Als je een 240-liter minicontainer wilt omruilen voor een 140-liter minicontainer, betaal je een vergoeding van €35,-. In totaal mag je maximaal 5 PMD, OPK en GFT containers in je bezit hebben.

Uitzonderingen

Indien je recent verhuisd bent en wilt overstappen van een 240-liter minicontainer naar een 140-liter minicontainer, zijn hier geen kosten aan verbonden. Wel is het verplicht om binnen 6 maanden bij het KCC het bewijs van je verhuizing te laten zien.