Recycling

Waar kan ik met mijn afval heen?

Met de Reinis App wordt die vraag op meerdere manieren beantwoord.
De de app heeft een scheidingswijzer om u te helpen in welke stroom veel voorkomende verpakkingen en voorwerpen thuishoren. In de Reinis App kunt u onze dichtstbijzijnde ondergrondse container vinden voor oud papier en karton, restafval, PMD en glas. Beschikt u over rolcontainers bij uw woning dan geeft de afval kalender in de Reinis app een overzicht van alle ophaaldagen. Wilt u een herinnering krijgen voor die ophaaldagen dan kunt u dat instellen en hoeft u het nooit meer te vergeten.

De Reinis app is beschikbaar voor de smartphone via de App Store en Google Play.

PDF informatie

Informatie recycling afval
Oud papier en karton
Oud papier = nieuw papier
Na gebruik gaan de krant, de doos en het printje bij het oud papier. Reinis zamelt het oud papier bij huishoudens in Spijkenisse in. Zij haalt het maandelijks thuis bij u op. Dat is wel zo gemakkelijk voor u. U hoeft alleen maar uw pakketje oud papier aan de straat te zetten op de inzameldag, bijvoorbeeld in een bananendoos van de supermarkt.
Het inzamelschema in uw wijk vindt u op de digitale afvalkalender .
U kunt uw oud papier ook wegbrengen naar de stadswerf aan de Mosterweg 1, 3202 LT Spijkenisse (naast McDonald’s).

Oud papier scheiden betekent hergebruik
Al het oud papier dat u gescheiden aanbiedt, wordt gegarandeerd hergebruikt. Niets daarvan wordt verbrand in afvalinstallaties. Inwoners van Spijkenisse scheidden in 2013 28 kilogram oud papier per persoon. Alle inwoners tezamen hebben bijna 2 miljoen kilogram oud papier gescheiden. Elke kilogram daarvan is hergebruikt. In Nederland is oud papier en niet hout de belangrijkste grondstof voor de fabricage van nieuw papier en karton. 1.000 kg oud papier bespaart 3,3 bomen. De gemeente Spijkenisse vindt afvalscheiding belangrijk en wil daarom graag dat haar inwoners oud papier beter scheiden.

Ook goed voor de portemonnee
Beter oud papier scheiden, betekent ook dat we in Spijkenisse minder restafval ‘produceren’. En door minder restafval te produceren houdt de gemeente de kosten van de verwerking van afval beter in de hand. Dit is ook van belang voor u als inwoner, omdat u aan de afvalverwerkingskosten meebetaalt via de afvalstoffenheffing. Oud papier scheiden is dus goed voor de portemonnee van gemeente en inwoners.

Bij het oud papier mogen:
Kranten, tijdschriften, reclamedrukwerk en folders (zonder plastic hoesje)
Boeken, brochures, catalogi, bonnetjes
Kartonnen dozen, papieren zakken/tassen, inpak- en cadeaupapier, eierdozen
Print- en kopieerpapier, schrijfpapier, tekenpapier, enveloppen
Doe plastic, geplastificeerd papier/karton en drankpakken niet bij het oud papier.
Zij verstoren het recyclingproces.

Meer weten over papierrecycling? Ga naar www.papierenkarton.nl

Glas
Met restjes en met deksel
Glas scheiden is gemakkelijker dan ooit. Je mag de restjes aan het glas laten zitten, en ook de dop of deksel mag mee de glasbak in. Recyclingbedrijven kunnen dit door nieuwe technieken goed sorteren. Dat is een stuk hygiënischer in huis en gemakkelijker voor u.
Inwoners van Spijkenisse scheidden in 2013 17 kg glas per persoon. Dat is 800.000 kg in totaal. De gemeente Spijkenisse vindt afvalscheiding belangrijk. Glas scheiden kan nog veel beter, Nederlanders gebruiken jaarlijks gemiddeld ongeveer 30 kg glasverpakkingen per persoon.

Glas in de glasbak. Natuurlijk!
Glas scheiden is goed voor het milieu. Van flessen en potjes uit de glasbakken wordt weer nieuw glas gemaakt. De kringloop van glas is eindeloos, want glas kan eindeloos worden gerecycled en hergebruikt. Glas is een belangrijke grondstof voor de productie van nieuwe glazen flessen en potten. Door scherven te gebruiken in plaats van primaire grondstoffen (zand, soda, kalk) worden grondstoffen en energie bespaard. De inzet van 10% scherven in plaats van primaire grondstoffen levert 2,5% energiebesparing op. En dat betekent minder CO2-uitstoot. Glas scheiden scheelt ook een berg restafval.

In de glasbak mogen:] Flessen van bijvoorbeeld wijn, sap, pastasaus, olijfolie
Potjes van bijvoorbeeld pindakaas, appelmoes, kruiden, sambal, cosmetica, parfum
Doe ovenschalen, stenen kruiken, servies en porselein niet in de glasbak. Zij verstoren het recyclingproces.

Wit en groen/bruin glas op kleur scheiden
In Spijkenisse scheiden we het verpakkingsglas op kleur. De glasbakken in de gemeente hebben twee compartimenten met elk een eigen vulopening: één voor wit glas en één voor groen en bruin glas. Ook de glasinzamelwagen heeft gescheiden compartimenten voor de verschillende kleuren. Het witte (kleurloze) glas uit het witte compartiment van de glasbak wordt in een apart compartiment van de inzamelwagen geleegd, en blijft dus gescheiden van de andere kleuren. Dit geldt ook voor bruin en groen glas. Kleurscheiding is belangrijk voor het hoogwaardig hergebruik van de scherven. Ongeveer 60% van het verpakkingsglas is wit, er is dus veel behoefte aan witte scherven.

Meer weten over glasrecycling? Ga naar www.glasscheiden.nl